Gorički Info centar sudjelovao na Konferenciji o novoj nacionalnoj strategiji za mlade

17. 06. 16
posted by: Ana

Protekli tjedan bio je vrlo značajan za mlade u Hrvatskoj. U ponedjeljak, 12., i utorak, 13. lipnja, u Zagrebu je održana konferencija "Kako, zašto i za koga: nova nacionalna strategija za mlade".

Tim povodom okupili su se predstavnici tijela državne uprave, istraživači, predstavnici mladih te zainteresirani mladi. S fokusom na ključna pitanja vezana uz izradu i sadržaj novog nacionalnog programa za mlade, Konferencija je uključila rad u grupama kroz koji su sudionici imali priliku pronaći odgovore na neka pitanja i dati moguća rješenja koja bi mogla pomoći pri izradi i sadržaju novog nacionalnog programa za mlade čija se izrada trenutno planira i čija će provedba započeti 2018.godine.


Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja objasnio je ulogu i značaj politike za mlade, Karlo Kralj iz Mreže mladih Hrvatske prezentirao je nove trendove u kreiranju i provedbi politike za mlade (novisti s europske razine) te je predstavio recentna istraživanja i njihove nalaze, a Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske predstavila je rezultate online savjetovanja o nacionalnom programu za mlade.

Drugoga dana Konferencije održana je Panel diskusija s predstavnicima mladih, tijela državne uprave i istraživačke zajednice kroz koju se željelo osvrnuti na predstavljene trendove, istraživanja i rezultate online savjetovanja. U diskusiji su sudjelovali Morana Makovec iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marko Kovačić i Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske.


- Zanimljivo, kreativno, druženje uz rad i učenje. Otprilike tako mogu opisati dvodnevnu Konferenciju koja je još jedno zanimljivo iskustvo i učenje u radu s mladima. Kroz grupni rad, uz predstavnicu Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, Moranu Makovec, došli smo do nekih kreativnih rješenja u pristupu prema mladima koja će, nadam se, poslužiti i u radu u velikogoričkom Info centru – rekla je voditeljica Info centra za mlade Velika Gorica, Ana Peternac Bučan.


Povodom izrade novog Nacionalnog programa za mlade, Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s  Zajednicom informativnih centara za mlade provodi projekt „Korak naprijed: zajedno do nove strategije za mlade“. Projekt se direktno nadovezuje na proces izrade, a za cilj ima potaknuti sve relevantne dionike na kritičko promišljanje o novoj nacionalnoj strategiji za mlade. Na taj se način željelo osnažiti i motivirati ključne dionike, mlade, udruge mladih i za mlade na aktivno sudjelovanje u nadolazećem procesu izrade novog NPM-a.

Powered by JS Network Solutions