Info centar za mlade VG sudjelovao na seminaru o novoj strategiji za mlade

17. 07. 28
posted by: Ana

"Špica sezone" je u tijeku i većina mladih Velikogoričana uživa u školskim praznicima, godišnjim odmorima, a Info centar za mlade Velika Gorica i dalje istražuje načine informiranja mladih.


Od 15. do 17. srpnja u "Proni – Trening centru Pirovac" u Pirovcu održao se seminar "Ništa bez tebe: kako kvalitetno uključiti mlade u proces izrade novog Nacionalnog programa za mlade". U trodnevnom programu sudjelovalo je 20-ak mladih iz različitih dijelova Hrvatske koji su raspravljali, razmatrali, iznosili kreativne ideje i na kraju donosili zaključke o tome na koji način uključiti mlade u proces izrade novog Nacionalnog programa za mlade.


- Čuti iskustva mladih koji su predstavnici info centara, udruga, savjeta mladih... razmjenjivati ideje o informiranju mladih, problematici mladih u drugim mjestima i na kraju naučiti nešto više o Nacionalnom programu za mlade... zaista mi je drago da smo dobili priliku sudjelovati – rekla je voditeljica Info centra za mlade Velika Gorica, Ana Peternac Bučan nadodavši kako se nada da će stečeno znanje moći podijeliti i s mladim Velikogoričanima.


Prvi dan seminara uključio je predstavljanje programa, upoznavanje sudionika i trenera, te prezentaciju praktičnih informacija za sudionike, te uvodnu diskusiju o relevantnosti politika za mlade i važnosti uključivanja mladih u procese njihova oblikovanja. Drugog dana govorilo se o važnosti i ulozi nacionalnog programa za mlade, predstavljeni su rezultati online savjetovanja o nacionalnom programu za mlade i zaključci s konferencije "Kako, zašto i za koga: nova nacionalna strategija za mlade", održane u Zagrebu 12. i 13. lipnja 2017. i metode uključivanja mladih u procese donošenja politika za mlade.
Trećeg dana bilo je riječi o komunikaciji s donositeljima odluka te je to povuklo i diskusiju o različitim komunikacijskim strategijama te razmjena primjera iz svog rada, a na kraju se i govorilo o organizaciji lokalnih konzultacija kao doprinos izradi novog NPM.

Seminar se održao u organizaciji Mreže Mladih Hrvatske i Zajednice Informativnih Centara za mlade u Hrvatskoj. Naime, povodom izrade novog Nacionalnog programa za mlade, Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s  Zajednicom informativnih centara za mlade provodi projekt „Korak naprijed: zajedno do nove strategije za mlade“. kako bi potaknuo sve relevantne dionike na kritičko promišljanje o novoj nacionalnoj strategiji za mlade. Na taj se način želi osnažiti i motivirati ključne dionike, mlade, udruge mladih i za mlade na aktivno sudjelovanje u nadolazećem procesu izrade novog NPM-a.

Powered by JS Network Solutions