VCVG: Edukacija o menadžmentu volontera

17. 10. 26
posted by: Ana

Nakon Info centra za mlade Velika Gorica, koji je bio okidač za jednu prekrasnu suradnju jednog grada, Velike Gorice i dvije udruge, udrugu Zamisli i KUD Čiče ta suradnja nastavlja se kroz još jedan hvalevrijedan i bitan projekt – projekt "Volonterski centar Velika Gorica".

Moja vlastita uloga u tom projektu, uloga voditeljice Volonterskog Centra i nakon Info centra, velika mi je čast raditi taj posao, ponajviše zbog suradnje sa svim udrugama i institucijama u gradu Velikoj Gorici. Koliko su otvoreni i zainteresirani za ovaj projekt, pokazali su na predstavljanju Volonterskog centra Velika Gorica, a Edukacija o menadžmentu volontera koju smo ponudili kao jednu od aktivnosti projekta, premašila je sva očekivanja.

Ukratko – Zanimljivo, poučno i korisno; Edukaciju je održala Ivana Kordić iz Volonterskog centra Zagreb, a sudjelovali su: Iz Srednje strukovne škole Sanja Šipušić Komar i Marijana Šapina te Tina Komšić i Petra Turković, iz Ekonomske škole Ksenija Vatavuk Margetić; iz Gimnazije Velika Gorica, Ana Leder; i iz Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perešina, Tihana Strmo i Franko Budin; iz OŠ Novo Čiče Jelena Šaban; iz udruga: KUD Čiče, Stipo Duvnjak; "Suncokret" Sanja Došen i Ozren Klarić; "Ekoregija Velika Gorica" Mario Konić; "Vukovina u Srcu" Mirela Vidić i Dušanka Novosel; "KUU Turopoljska tradicija" Filip Margić; iz Goričkog kluba mladih Daria Prnjak i Lucija Lamešić; iz Crvenog križa Velika Gorica Iva Miković; iz Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković; iz Gradske knjižnice Velika Gorica Pamela Sever; iz Muzeja Turopolja Josipa Matijašić; iz Centra za odgoj i obrazovanje, Nikolina Dugonjić; iz Centra za socijalnu skrb, Silvana Majetić; iz Grada Velike Gorice, Mirna Gajski Jolić; i ja kao voditeljica Volonterskog centra Velika Gorica, Ana Peternac Bučan iz Udruge Zamisli.

 

P1240863

Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli, ukratko nam je predstavila projekt i uvela nas u Edukaciju te riječ prepustila Ivani iz Volonterskog centra Zagreb.

Svi smo se ukratko predstavili i zaigrali igru s lopticom kako bismo što bolje zapamtili imena jedni drugih i razbili onu početnu tremu. Smijeh i šala zavladali su prostorijom, ali upravo to nas je opustilo i dalo nam poticaj za uključivanjem kako bi i cijela radionica bila interaktivnog karaktera.

No, nakon igre, trebalo je krenuti ozbiljno, svi željni učenja o volontiranju i svi koji su na edukaciju došli s nekim pitanjima, pozorno su slušali dok je Ivana objašnjavala ono najbitnije o Zakonu o volonterstvu. Nerijetko se svima "diže kosa na glavi" od puste teorije i zakona, ali Ivana je na jedan pristupačan način, kroz primjere i uz pojašnjenja objasnila što je volontiranje, tko sve može biti volonter, tko sve može biti organizator volontiranja, vrste volontiranja, koja su prava i obveze volontera i organizatora volontiranja, kada se potpisuje ugovor i što je važno kada se volontira s ranjivim skupinama i kada je potreban izvadak iz kaznene evidencije, što je inkluzivno volontiranje, što je potvrda o volontiranju i volonterska knjižica i saznali smo nešto više o menadžmentu volontera. Sve ovo, bitne su informacije za one koji žele u rad svojih organizacija/ustanova uključiti volontere, ali i one koji žele volontirati.

Nakon toga, riječ je prepuštena nama. Podijeljeni u nekoliko grupa, morali smo u što više koraka isplanirati proces kuhanja kave, a zatim smo, ovisno o područjima određenih udruga/institucija, dobili priliku biti kreativni i osmisliti ideje za volonterske programe.

Čitateljski klub za djecu, posjet sirotištu, "72 sata bez kompromisa", pomaganje Centru za odgoj i obrazovanje, pružanje pomoći pri učenju za mlade, edukacija o elementarnim nepogodama za mlade, edukativno – zabavne radionice za mlade, radionice prve pomoći, social – media management, zajedničko druženje članova udruge Suncokret, skupljanje hrane za životinje u azilu, briga oko napuštenih životinja i druženje s djecom iz doma Nova budućnost – aktivnosti su koje su grupe osmislile u skopu ove radionice i koje bi u budućnosti lako mogle biti izrealizirane.

Druga vježba uključila je osmišljavanje opisa jedne zajedničke volonterske pozicije, a dogovorili smo se da će to biti pozicija "asistenta u učenju". Pomogao nam je primjer Ekonomske škole i zajednički smo razradili to volontersko mjesto.

Na samom kraju edukacije, na licima sudionika vidjela se ozarenost, entuzijazam i oduševljenje. Hvale nije nedostajalo, a iako su svi došli s nekim pitanjima, nekako se moglo vidjeti da su na njih dobili odgovore. I nakon radionice čujem odlične komentare sa svih strana, a mogu reći da je i meni osobno ovo bilo jedno odlično i zanimljivo iskustvo. Ovakav odaziv pokazuje da je Volonterski centar nešto što su Velikogoričani jedva čekali.

Powered by JS Network Solutions